Ulica Kulina bana bb, 75300 Lukavac, BiH
Pozovite nas:

035 414 548

Ponedeljak-Petak

07:00 - 19:00

Subota

08:00 - 16:00

Pišite nam:

info@esolab.ba

Kandida –simptomi i liječenje

U određenim situacijama kao što su pad imuniteta, neregulisana hiperglikemija, prekomjerno korištenje antibiotika, hormonski disbalans, ili trudnoća, dolazi do prekomjernog rasta kandide. Tada, najzastupljenija vrsta ove gljivice - Candida albicans - može da pređe u patogenu formu i izazove gljivičnu infekciju (kandidijazu).

Šta je kandida?
Kandida je dimorfna gljivica koja može da raste i kao kvasnica ili kao filamentozna gljivica. Postoji više od 20 različitih vrsta ove gljivice koje mogu da budu uzročnici infekcije kod ljudi, ali većinu infekcija izazivaju Candida albicansCandida glabrataCandida parapsilosisCandida crusei i Candida tropicalis. Candida albicans pripada rodu kvasca i prirodno je zastupljena u orofarinksu i gornjim partijama respiratornog trakta, kao i na sluznicama gastrointestinalnog trakta i vagine.

U određenim situacijama kao što su pad imuniteta, neregulisana hiperglikemija, prekomjerno korištenje antibiotika, hormonski disbalans, ili trudnoća, dolazi do prekomjernog rasta kandide. Tada, najzastupljenija vrsta ove gljivice – Candida albicans – može da pređe u patogenu formu i izazove gljivičnu infekciju (kandidijazu).

Kandida u ustima
Oralnu kandidijazu najčešće uzrokuje Candida albicans koja je kod mnogih zdravih osoba prisutna u usnoj duplji kao dio fiziološke flore. Uzročnici nastanka oralne kandidijaze mogu biti neadekvatna ishrana, dijabetes, dugotrajna upotreba antibiotika i citostatika, ali su mnogo češći uzrok infekcije lokalni uzročnici poput neredovne i neodgovarajuće oralne higijene, prekomerne upotrebe cigareta i alkohola, itd.

Oralna kandidijaza se obično ispoljava kroz bijele naslage na ždrelu, nepcu i jeziku. Takođe, može se javiti i neprijatan zadah i osećaj peckanja i bola na jeziku. U pojedinim slučajevima se kao simptomi mogu javiti i fisure (pukotine) u uglovima usana, kao i gubitak čula ukusa.

Kandida u gastrointestinalnom traktu
Glavnu ulogu u nastanku crevne kandidijaze igra neadekvatna ishrana koja se bazira na bijelom šećeru i brašnu, gaziranim i kofeinskim napicima. Takođe, treba znati i da alkohol doprinosi nekontrolisanom razmnožavanju ove gljivice. Pored neadekvatnog režima ishrane, crijevnoj kandidijazi doprinosi i hroničan stres, dugoročna upotreba antibiotika, ili bilo koji faktori koji dovode do slabljenja imunog sistema. Crijevna kandidijaza se može ispoljiti kroz gasove i nadimanje, svrab perianalne regije, problemima sa varenjem, sluz u stolici i loš zadah. Pojedine studije su došle do zaključka da prisustvo prevelikog broja kandide u crijevima može dovesti do hroničnih zapaljenja sluznice creva, kao što je Kronova bolest.

Kandida u reproduktivnom traktu
Vaginalna kandidijaza je jedna od najčešćih upala sluznice vagine (vaginitisa). Među najučestalijim uzročnicima kandidijaze nalazi se Candida albicans, a nešto rijeđe i Candida glabrata. Kod zdravih ženskih osoba, kandida je prisutna u sluznici vagine i ne izaziva nikakve tegobe, osim ako ne dođe do njenog prekomjernog razmnožavanja. Prekomjeran rast kandide, u tom slučaju, može biti izazvan padom imuniteta, nekontrolisanom i dugoročnom upotrebom antibiotika, upotrebom vaginalnih irigatora (ispiranjem vagine), parfimisanim higijenskim sprejevima i sintetičkim vešom.

Iako kod nekih žena vaginalna kandidijaza može biti potpuno asimptomatska, u većini slučajeva je praćena intenzivnim svrabom u predjelu vulve, iritacijom vagine, gustim beličastim sekretom bez mirisa. Vaginalna kandidijaza može biti veoma uporna sa čestim recidivima. Kod osoba muškog pola, kandidijaza intimnih delova može se ispoljiti kroz svrab glansa i prepucijuma, crvenkaste promene na glansu ili beličasti iscedak.

Sistemska kandidijaza
Sistemska kandidijaza predstavlja najozbiljniji vid prekomjernog razmnožavanja kandide u organizmu. Za razliku od lokalnih kandidijaza o kojima je već bilo riječi, sistemska kandidijaza zahvata cijeli organizam, čineći je veoma opasnom po zdravlje. Tom prilikom, kandida može prodreti do dubljih tkiva i izazvati: endokarditis (zapaljenje srčanih zalizaka), vensku trombozu, konjuktivitis, neutropeniju, itd.

Prisustvo hroničnih oboljenja (HIV / AIDS, dijabetes, autoimuna oboljenja poput Hašimoto tireoiditisa ili lupusa) dovodi do slabljenja imuniteta i predstavlja poseban faktor rizika od sistemske kandidijaze. Ukoliko do nje dođe, kandida dospeva u krvotok obolele osobe odakle se može proširiti na gotovo sve organe.

Sistemsku kandidijazu karakterišu hroničan umor, osjećaj slabosti u mišićima, iscrpljenost, manjak koncentracije, razdražljivost, osipi i ekcemi, ali i svi ostali gore navedeni simptomi svojstveni lokalnim kandidijazama.

Testiranje kandide
U zavisnosti od simptomatologije, vrše se laboratorijska ispitivanja i fizikalni pregled sa iscrpnom anamnezom. Kod vaginalne kandidijaze, potrebno je obaviti ginekološki pregled i mikroskopski pregled vaginalnog brisa. Ukoliko se sumnja na crevnu kandidijazu, obavlja se analiza uzorka fecesa, pri čemu je potrebno izvršti uzorkovanje tri uzastopna puta. Prisustvo kandide u bilo kojem od tri uzorka je dovoljno da se dijagnostikuje kandidijaza.

Mikroskopskim pregledom se može utvrditi i prisustvo kandide u ustima.

Serološkim testovima na IgG, IgM i IgA antitela utvrđuje se prisustvo kandide bilo gde u organizmu, pri čemu svaki od ovih parametara ukazuje na novonastalu, odnosno hroničnu kandidijazu.

Specifično se može uraditi i leukocitarna formula, pomoću koje se određuje nivo leukocita i neutrofila. Smanjen broj leukocita i povišen broj neutrofila mogu (ali ne moraju nužno) biti posledica nekontrolisanog rasta kandide, pa se ova metoda može primeniti i prilikom postavljanja dijagnoze.

Analizom urina se može utvrditi i prisustvo razgradnog produkta kandide – D-arbinitola, koji je jedan od pokazatelja povišenog rasta ove gljivice. U prostorijama EsoLab-a možete obaviti serološke testove na IgG, IgM i IgA antitijela, kao i leukocitarnu formulu i analizu pomenutih briseva.
Kandida – uzroci, simptomi i liječenje | Poliklinika EsoLab Lukavac
Kandida – uzroci, simptomi i liječenje | Poliklinika EsoLab Lukavac
Liječenje kandide
Kandidijaza se prije svega liječi medikamentozno (antimikoticima na bazi imidazola), ali se mnogi pacijenti odlučuju i za metode liječenja prirodnim putem. Za terapiju blage do umjerene kandidijaze primjenjuje se lokalna terapija, u okviru koje se kao najefikasniji lijek pokazao mikonazol. Lijek se koristi u formi oralnog gela. Teži oblici oralne kandidijaze se liječe sistemskom terapijom (flukonazolom i itrakonazolom). Ista terapija primjenjuje se i za crevnu kandidijazu. Vaginalna kandidijaza se liječi vaginalnim kremom ili vaginaletama kao što su Kansen, Mycoril ili Canesten. Kako bi se ponovo uspostavila normalna vaginalna flora i regulacija pH, potrebno je koristiti i probiotske kapsule.

Ishrana
Kako bi se ublažili simptomi infekcije kandidom i smanjilo prekomjerno razmnožavanje ove gljivice, potrebno je pridržavati se posebnog dijetetskog režima. U okviru režima ishrane, potrebno je smanjiti unos šećera, glutena, alkohola, pojedinih mliječnih proizvoda i štetnih aditiva. Nasuprot tome, u ishranu je potrebno uvesti voće sa niskim nivoom šećera, povrće bez skroba i namirnice bez glutena.

Liječenje kandide jogurtom
Laktobacili su probiotici koji se nalaze u jogurtu, posebno u kefiru. Poznato je da kefir pomaže u održavanju crevne flore. Potrebno je konzumirati ga u umjerenim količinama (1-2 čaše dnevno) svakog dana.

Liječenje kandide medom
Dokazano je da med ima antifungicidno dejstvo. Ipak, nisu sve vrste meda jednake u borbi protiv kandide, jer imaju različit glikemijski indeks. Kao što je poznato, kandida se hrani šećerom pa je dobro izabrati med koji ima nizak glikemijski indeks, a to je upravo bagremov med.

Liječenje kandide belim lukom
Bijeli luk ima moćna antifugalna i antibakterijska svojstva, a u borbi protiv ove gljivice naročito je djelotvoran alil alkohol koji bijeli luk sadrži. Možete ga dodavati jelima ili koristiti zasebno po sopstvenom ukusu.

Liječenje kandide kurkumom i cimetom
Cejlonski (organski) cimet i kurkuma su dva magična začina u borbi protiv kandide. Pojedine studije su dokazale da je efekat kurkume na kandidu jači čak i od flukonazola, koji se inače prepisuje pacijentima. Organski cimet je izrazito učinkovit u borbi protiv bakterija i gljivica.

Liječenje kandide gljivama
Određeni tipovi gljiva su odlično sredstvo u borbi protiv kandide. Gljive sadrže nizak nivo ugljenih hidrata, a samim tim i prostih šećera. Posebno su blagotvorne medicinske gljive, pogotovo reishi. Najbolje je ne obrađivati ih termički, kako ne bi izgubile svoja ljekovita svojstva i aktivne sastojke.
Poliklinika EsoLab Lukavac - povjerite svoje zdravlje nama!
Počeli smo sa radom 2016 godine riješenjem Ministarstva zdravlja Tuzlanskog kantona, kao prvi privatni medicinsko biohemijski laboratorija na području općine Lukavac.
Poliklinika EsoLab
Korisni linkovi
Kontakt informacije

Kulina Bana bb (kod Doma zdravlja), 75300 Lukavac, Bosna i Hercegovina

+387 35 414 548 | +387 62 750 301

info@esolab.ba